Mod til at Mene - konkurrence

Igennem skolens 200 år lange historie siden 1814, har eleverne spillet en vital rolle i udviklingen. Igennem demonstrationer, taler, og lobbyarbejde har eleverne op gennem det 20. århundrede skridt for skridt tilkæmpet sig retten til at være en del af skolens konstante forandring, hjulpet på vej af lærere, ledere og politikere. Denne udvikling kulminerede i dannelse af en række landsdækkende elevorganisationer, som for 10 år siden blev til organisationen Danske Skoleelever. I dag arbejder Danske Skoleelever for at varetage elevernes interesser, og forsat sørge for, at vores stemmer bliver hørt i spørgsmål om skolen. Denne udvikling vil Danske Skoleelever i samarbejde med Skole i 200 år og Avisen i Undervisningen gerne fejre i år, hvor undervisningspligten fylder 200.

Derfor igangsætter vi en konkurrence, hvor elevernes meninger er i front. Sideløbende med Nyhedsugen i uge 43, 44, 45 og 46, som i år har temaet MOD, har alle elever mulighed for at skrive et kort debatindlæg over emnet ’Mod til at Mene’. Her skal de reflektere over, hvordan elevernes mod til at mene og udtrykke deres meninger, har været med til at forme den skole, de går i dag, og hvilke forandringer, de gerne vil opnå med deres meninger. Debatindlægget skal være mellem 300 og 400 ord langt, og skal uploades på en dertil indrettet side på www.skoleelever.dk, hvor man også kan læse, og få inspiration fra, andre elevers indlæg.

Indlæggene vil efterfølgende blive bedømt af et dommerpanel, bestående af eksperter inden for sprog, politik og debat. Vinderen vil ud over en præmie, få sit indlæg trykt i Dagbladet Politiken, lige som der vil blive udnævnt vindere af konkurrencens anden- og tredjeplads.

Præmier:

1. plads  en PlayStation 4 med tilhørende spil og vinderindlægget bliver trykt i dagbladet Politiken
2. plads  en iPad Air
3. plads  biografbilletter med popcorn og sodavand

Hvis du har brug for inspiration, eller har svært ved at komme i gang med dit debatindlæg kan du kigge her.

Her har du en kort vejledning til at skrive det gode debatindlæg: http://suneweile.wordpress.com/dansk-i-gymnasiet/skriftlighed-i-dansk/tekstgenrer/om-at-skrive-et-laeserbrev/

Her har du tre artikler om elevernes rolle i skolens udvikling, og udviklingen af elevdemokratiet:

Elevdemokratiets historie - Den lille røde
Elevdemokratiets historie - Vejen til elevråd
Elevdemokratiets historie - Vejen til organisering

Her har du en række forslag til temaer/startspørgsmål, som kan hjælpe dig i gang:

Hvad synes du, er den vigtigste udvikling, eleverne har været med til at sætte i gang i skolens historie?
Hvordan vil du gerne forandre din skole igennem dine meninger?
Hvorfor synes du, det kan være svært at omsætte dine meninger til handling – både på skolen og generelt?
Hvis du kunne ændre én ting i skolens historie, hvad skulle det så være?
Hvad synes du er det bedste ved at være elev, i den skole du selv har været med til at forme?
Hvad synes du, er elevernes største sejr?

Når du har skrevet dit debatindlæg, gør du følgende:

Send en mail til Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. hvor du vedhæfter dit indlæg, og skriver dit fulde navn, din klasse, din skole og dit telefonnummer. Så vil dommerne kigge alle de indsendte indlæg igennem, og kåre de bedste tre. De tre vindere bliver offentliggjort i januar.

HUSK!

Dit indlæg må ikke være over 350 ord. Temaet skal være Mod til at Mene, og du skal have et historisk element med i dit indlæg. 

Vi glæder os til at læse jer indlæg - god skrivelyst! 

Dommerpanel:

Ane Halsboe-Jørgensen
Ane er medlem af Folketinget for Socialdemokraterne, og er ungdomsuddannelsesordfører, voksen- og efteruddannelsesordfører og ordfører for social dumping. Ane har været aktiv i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom, og blev sidenhen valgt ind i Folketinget i 2001. Ane har læst statskundskab på Københavns Universitet, hvor hun blev færdiguddannet kandidat i 2009. Læs et debatindlæg Ane har været med til at skrive her: http://politiken.dk/debat/ECE2278890/beskat-dog-de-stenrige/

Niels Krause-Kjær
Niels er uddannet journalist, og har igennem sin karrier været både pressechef for den konservative folketingsgruppe i Folketinget, arbejdet på både Danmarks Journalisthøjskole og Institut for Journalistik på Syddansk Universitet, samt været blogger på Berlingske Tidende, radiovært på P1, og senest tv-vært på morgenprogrammet DR2 Morgen og vært på programmet Deadline. Her kan du læse en af Niels’ blogs: http://nielskrause.blogs.berlingske.dk/2013/01/26/braend-danske-bank-pa-balet-3/  

Jørgen Lund
Jørgen er sprogprofessor, som er uddannet i dansk og sprogpsykologi i 1972. Han har været ansat på Københavns Universitet, været medlem af Gyldendals direktion og været direktør for Det Danske Sprog- og Litteraturselskab. Derudover har Jørgen været formand for en række udvalg under Undervisningsministeriet og modtaget Danske Banks hæderspris for hans særlige indsats på det sproglige område. Læs en kronik af Jørgen Lund her: http://politiken.dk/debat/kroniken/ECE2233238/skolen-sproget-og-sammenhaengskraften/

Karten Lauritzen
Karsten er medlem af Folketinget for Venstre, og er tidligere integrationsordfører og udviklingsordfører, og nuværende retsordfører. Han har været formand for Venstres Ungdom fra 2005-2007, hvorefter han blev valgt ind i Folketinget. Karsten er uddannet i politik og administration fra Aalborg Universitet. Læs et debatindlæg som Karsten har været med til at skrive her: http://politiken.dk/debat/debatindlaeg/ECE1983352/vi-har-brug-for-medarbejderes-kritik-af-ledelsen/

Line Aarsland
Line er direktør i Egmont for Kommunikation og Public Affairs. Egmont er Danmarks største mediekoncern, som bl.a. står bag Nordisk Film, Lindhardt og Ringhof, PlayStation og en række delejede filmselskaber som Zentropa. Hvert år uddeler Egmont godt 70 millioner kroner til et bedre liv for børn og unge, og de har bl.a. finansieret dele af konkurrencen. Line er uddannet journalist, og har tidligere arbejdet på Politiken og i Undervisningsministeriet. 

August Solkær
August er politisk næstformand for Danske Skoleelever, der varetager alle grundskoleelevers interesser. August går i 9. klasse på Trekronerskolen i Roskilde og er 15 år gammel. Han har været aktiv i Danske Skoleelever i tre år, og har siddet i elevrådet på sin skole siden han gik i 3. klasse. Læs et læserbrev skrevet af August her: http://skolereform.roskilde.dk/august-solkaer-elev-i-9-klasse-paa-trekronerskolen-0

Vi håber på at modtage en masse meningsfulde og modige indlæg. God Nyhedsuge!

Intensiv 2014

I sidste uge afholdt DSE sin årlige sommercamp Intensiv, og den var igen i år en stor succes. Det var dejligt at se så mange dedikerede og aktive elever fra hele landet! Her på sekretariatet synes vi alle at arrangementet er gået fejlfrit, men hvad synes de reelle deltagere egentligt?

Nyt år, ny skole

Nu er sommerferien forbi. Baderingen, og de trekantede is er for en tid lagt væk, for at gøre plads til en ny form for skole, da reformen nu officielt er gået i gang. Samtidigt med at alle skoleeleverne er tilbage på deres pladser, er Danske Skoleelevers arbejde atter i gang for alvor! 

Internationalt besøg i Norge: Dagbog, dag 1 & 2

Sekretariatsfrivillig Jannik Vandborg, og kommende sekretariatsfrivillig Carl Wengel Grauballe er i disse dage, oppe i Norge for at besøge vores norske kollegaer (Elevorganisasjonen) til deres årlige stormøde, Elevtinget. Du kan her følge deres oplevelser.

Året der gik: 2013!

Nu er 2013 ved at runde af, og det har været et spændende år for DSE. Reformen, lockouten, og i det hele taget tumult er det som har præget dette år.
Her får du 3 DSE’eres mening om 2013!

Formandsfredag - Formand: De dygtigste må klare sig selv

I den danske folkeskole er vi gode til at undervise den gennemsnitligt dygtigt faglige elev. Men vi er ikke gode til at lave skole for eleverne der er rigtig dygtige. Vi udfordre slet ikke de dygtigste elever nok i skolen og der bliver færre og færre af dem. Det skal vi gør noget ved og jeg mener vi skal bruge et mentalitetsskift før at det kan ske.

Carl i praktik hos Danske Skoleelever

Carl Wengel Grauballe, som til daglig går i 9. klasse på Vejgaard Øster Skole har været en uge i praktik på Danske Skoleelevers sekretariat. Læs her om hans oplevelser, og udfordringer i løbet af ugen!

KV'13 - i din region!

Kommunevalget 2013 nærmer sig med hastige skridt, og politikerne ude i kommunerne har mere travlt end nogensinde med at sikre valgstemmer og udbrede deres politik. Nu kunne man jo umiddelbart tænke, at det er lidt underligt at vi I Danske Skoleelever har en interesse i kommunalpolitik - men det er der en særlig grund til! Vi er dit, elevens, talerør højere op i systemet - til politikerne. Derfor skal vi også have kontakt med disse politikere. Derudover er noget som et kommunevalg en rigtig god måde at få skabt noget reklame for sin region så man kan få flere medlemmer, og bedre kontakter til at skulle lave spændende ting i fremtiden. 

 

DSE | Agerskellet 3 | 8920 Randers NV | Tlf. 70 22 00 33 | Fax 70 22 04 33 | CVR. 16156701 | E-mail: Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Copyright © 2012 Danske Skoleelever, all rights reserved. Webmaster: Robert Holst Andersen