Skolens kulturarv bliver misligholdt

Hundredtusindvis af genstande, som er med til at fortælle folkeskolens 200-årige historie, bliver i disse år planløst smidt ud eller gemt af vejen, siger historiker


Efterhånden som de danske folkeskoler bliver nedlagt eller moderniseret, bliver enorme samlinger af udstoppede dyr, anskuelsestavler, gamle skolebøger, fysik-instrumenter og værktøj fra sløjdlokaler kasseret. Det sker, uden at nogen har det store overblik. Derfor er der en risiko for, at dele af det 20. århundredes skolehistorie fortaber sig i glemslen, fordi de genstande, som kunne have holdt erindringen i live, er blevet smidt ud.


Det er baggrunden for et seminar, som Danmarks Pædagogiske Blibliotek og DPU Aarhus Universitet holder den 24. januar om ”Fremtiden for skolens kulturarv”. Deltagerne skal drøfte, hvad der skal ske med de omkring 125.000 genstande, som blev gemt væk i containere, da Dansk Skolemuseum lukkede i 2008. Desuden skal man diskutere, om der kan lægges en slags national strategi for de yderligere hundredtusindvis af genstande, som findes i samlinger på landets skoler.

”Vi skal tænke os om, mens tid er. Det er fint, at noget bliver smidt ud og noget andet gemt, men vi skal vide, hvad vi gør og hvorfor. For hvis ansvaret ligger hos den enkelte skoleinspektør, som ingen penge har til formålet, er det forståeligt, at han vælger den billigste løsning, som er at køre det hele på lossepladsen,” siger Ning de Coninck-Smith, der er skolehistoriker og professor ved DPU Aarhus Universitet.